מי לא רוצה שהילד שלו יאובחן כמחונן? זה קצת כמו לקבל מדליה. אבל הורים שמגדלים ילדים מחוננים מגלים הרבה פעמים שזה דורש השקעה. ילדים מחוננים זקוקים לטיפוח.
בבית הספר היסודי הם בדרך כלל משתעממים. חלקם זוכים להיות בכיתה שבה יש מורה שמאפשרת להם לקרוא או להתקדם בחומר הלימוד או לעשות משהו אחר שיכול לעניין אותם ולקדם אותם, בזמן שבכיתה לומדים מה שהם כבר מזמן יודעים, אבל הרבה פעמים זה לא מתאפשר. כשהם משועממים הם לפעמים חולמים או מציירים בשולי הדף במחברת, אבל לפעמים מפריעים, מרוב שעמום. ואז ההורים חוטפים הערות וטענות מבית הספר.

בחטיבה הם הרבה פעמים מסתכסכים עם המורים. לפעמים הם מתקנים את המורה שוב ושוב ופוגעים בכבודה מול כל הכיתה. לפעמים הם תופסים את עמדת "עורכי הדין", שתמיד צודקים ויודעים להסביר למה המורה, או כל המערכת, עושה טעות.
גיל ההתבגרות הרבה פעמים קשה יותר דווקא אצל ילדים מחוננים. ההתפתחות הרגשית שלהם לא תמיד עומדת בקצב של ההתפתחות הקוגניטיבית שלהם והפער הזה מקשה עליהם מאוד.
ועד כאן דברנו רק על אלה שעברו את המבחן בכיתה ב' ואובחנו כילדים מחוננים. יש המון ילדים מחוננים שלא עוברים את המבחן. לעיתים בגלל שבאותו היום הם לא היו במיטבם. לעיתים זה בשל לקויות למידה (כמו דיסלקציה או דיסגרפיה ואחרות) או הפרעות קשב שמונעות מהילדים להצליח להביא לידי ביטוי את היכולות הקוגניטיביות הגבוהות שלהם במבחן.
ילדים שהם אחים צעירים של ילד מחונן נוטים להיות פחות מאובחנים. נראה שהנישה של ה'חכם' כבר הייתה תפוסה בבית והם נדחפו לחפש לעצמם נישות אחרות, למרות שהם לא פחות חכמים. בנות, גם היום, זוכות לקבל פחות עידוד ללמידה מתמטית ופחות דחיפה לגשת או לעבור מבחנים כאלה.
ויש גם את כל הילדים שהם מחוננים בפרמטרים אחרים. הם גאונים למשל במוזיקה (כמו שמוצרט היה גאון ולא סביר שהיה עובר את המבחן לאיתור מחוננים של כיתה ב'). יש ילדים שהם מחוננים בספורט (כמו לינוי אשרם למשל). אחרים הם גאונים בציור או שיש להם אינטליגנציה רגשית מדהימה.
הורות מיטיבה היא הורות שבה אנחנו עסוקים בלזהות את החוזקות של הילדים שלנו, עוזרים להם לפתוח דלתות בכיוונים שבהם הם טובים, מייצרים עבורם חוויות של הצלחה ומביטים עליהם במבט שזוכר עד כמה הם משובחים.
אבל בואו נתמקד באותם ילדים מחוננים בתחום שבוחן המבחן בכיתה ב', בין אם הצליחו לעבור את המבחן ובין אם לא. ילדים מחוננים כאלה זקוקים שנעזור להם לגלות שהשכל שלהם הוא מקור נהדר לשעשוע ועניין. ככל יכולתנו נאפשר לילדים לגלות עד כמה סיפוק הסקרנות יכול להיות מרגש. נאפשר להם גישה לספרים, למשחקי מדע, לחידות. ניקח אותם למוזיאון המדע ונלמד אותם איך מוצאים תשובות לשאלות מעניינות שעולות בדעתם. נדגים להם מה אנחנו עושים כשמתעוררת בנו סקרנות. בעידן שלנו הידע זמין בלחיצת כפתור, כך שזה אפשרי וזמין בכל רגע, נפתח איתם גוגל ונעזור להם לגלות שהמון תשובות להמון שאלות מתחבאות בוויקיפדיה.
ההתמודדות בגיל ההתבגרות עם שעמום היא קשה עבור רוב המתבגרים. ילדים מחוננים נוטים להגיב לזה קשה במיוחד. ילדים שקיבלו בילדותם את המסר שהשכל יכול להיות עבורם מקור לעניין ולשעשוע, עוברים טוב יותר את גיל ההתבגרות הקשה.

תפקידנו כהורים גם לעזור לילדים לרכך את הצורך להיות תמיד צודקים. ילדים שנוטים להיות 'עורכי דין' מקלקלים לעצמם את היחסים עם גורמי הסמכות (המורים למשל או המדריכה בצופים או בחוג) ועלולים בסופו של דבר לשלם על כך מחיר. נוכל ללמד אותם מתי ואיך כדאי להביע את דעתם, גם כשהם צודקים. נוכל לעזור להם להבין את המחירים והרווחים שיש כשאנחנו מתעקשים להיות צודקים בסיטואציות שונות בחיים. יום אחד הילדים הללו יגדלו להיות תחת בוס או מפקד בצבא שלפעמים יעשו טעויות או יהיו לא הוגנים או אפילו טיפשים. לא תמיד הדבר הכי חכם יהיה להצהיר על טיפשותם ברבים. אנחנו, ההורים, נוכל ללמד אותם את כל זה גם על ידי דוגמה אישית. איך אנחנו מגיבים מול דמויות סמכות? (שוטר? הבוס שלנו? רופא?) וגם בשיחות, כשהם משתפים אותנו על סיטואציה שבה המורה הפגינה טיפשות.
אז זכרו, אם יש לכם ילדים מחוננים, הם זקוקים לעזרה שלכם. הם זקוקים לטיפוח. הם זקוקים לגלות שסיפוק הסקרנות וגירוי אינטלקטואלי יכולים להיות מקור לשעשוע ולכיף. הם זקוקים להכוונה לגבי היחס מול גורמי סמכות פחות אינטליגנטים. והם זקוקים למודל שמעגל לפעמים פינות, לא תמיד צודק, לא תמיד מושלם ותמיד תמיד מכבד את האחר. האחים שלהם זקוקים למבט המתפעל שלכם. מבט שרואה את החוזקות שלהם ופותח גם עבורם דלתות בתחומים בהם הם חזקים.
נסו את זה בבית.
ואם קשה לכם לבד - בואו להדרכת הורים.
גם אתם חולמים ללוות הורים? בואו להגשים את החלום:
לפרטים על לימודי הדרכת הורים (לימודי ייעוץ משפחתי) - היכנסו לכאן.
לפרטים על לימודי ייעוץ זוגי - היכנסו לכאן .