top of page

מאמרים

רישיון להורות

מה דעתכם על הרעיון שאנשים יצטרכו לקבל רישיון מהמדינה לפני שיוכלו לבחור להיות הורים? הפילוסוף האמריקאי יו לפולט כתב ב1980 מאמר שבו טען שעלינו כחברה לבחון האם אנשים מסוגלים להיות הורים לפני שאנחנו מאשרים להם לעשות זאת. הוא טען שיש יותר מדי הורים שמתעללים בילדים שלהם ועלינו להגן מכל משמר על הילדים הפוטנציאליים שעדיין לא נולדו. לשם כך, לדבריו, עלינו לוודא מראש שהם ייוולדו רק לאנשים שיימצאו מתאימים. בסקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה בישראל בשנת 2011 כ-40% מהנשאלים תמכו ברעיון של רישיון להורות. ואחת לכמה שנים יש ניסיון להגיש הצעת חוק בנושא, אך כל הצעות החוק הללו לא מתגבשות בסופו של דבר לכדי חקיקה בכנסת ישראל.


רוב האנשים מרגישים שהזכות להיות הורים היא זכות טבעית. במאה ה17 הפילוסוף האנגלי ג'ון לוק כתב שלאדם יש זכויות טבעיות שעל המדינה להגן עליהן עבורו. בעקבות כתביו נכנס המושג 'זכויות אדם' לחוקה האמריקאית ובשנת 1948 חתמו כל המדינות החברות באו"ם על 'הכרזת זכויות האדם' הכוללת זכויות כמו הזכות לחיים, חופש התנועה, חופש הביטוי, חופש הדת, הזכות לקניין ועוד זכויות רבות שנחשבות מאז זכויות טבעיות.


הזכות להיות הורה מעולם לא נכללה בין זכויות האדם הטבעיות, והיא לא מעוגנת בחוק, למרות שרבים מרגישים שהיא צריכה להיות כזו. אנשים שמעוניינים לאמץ ילד כן זקוקים לאישור מהמדינה. הם עוברים מבדקים ומבחני התאמה ורק אם מקבלים אישור יוכלו לממש את זכותם להיות הורים על ידי אימוץ ילד. מדוע בעצם אנחנו דורשים מבחני התאמה מאנשים שרוצים לאמץ אם אנחנו לא דורשים מבחנים כאלה מאנשים שמביאים ילדים באופן טבעי?

האם צריך לדרוש רישיון להורות כדי לייצר הורות טובה?

אכן, מחקרים מראים שאצל הורים מאמצים יש פי חמש פחות מקרים של התעללות בילדים מאשר אצל הורים שהביאו ילדים באופן טבעי, ללא רישיון מהמדינה. תומכי הרעיון של רישיון להורות טוענים שהסכנה היא עצומה ועלינו להתעקש לוודא שאין חשש להתעללות לפני שנאשר לאדם להיות הורה. הם ממשיכים וטוענים שגם הזכות לנהוג היא זכות של כל אדם ובכל זאת אנחנו דורשים לעבור מבחני התאמה ולא כל אדם מצליח לקבל רישיון נהיגה.


חופש העיסוק הוא זכות דמוקרטית המעוגנת בחוקי היסוד של מדינת ישראל. למרות זאת ישנם עיסוקים רבים הדורשים רישיון, כך שהזכות הזו, של חופש העיסוק, נשללת מאנשים שאין להם רישיון לכך. אדם שחולם לפתוח בית קפה נדרש להוציא רישיון ואף להתנהל בהמשך תחת פיקוח וזאת למרות שפוטנציאל הנזק שעלול להיגרם על ידי בעל בית קפה, רע ככל שיהיה, נמוך בהרבה מזה שעלול להיגרם על ידי הורה לא טוב. הזכות להורות לא מעוגנת בשום חוק בחוקי מדינת ישראל (וככל הידוע לי גם לא בספרי החוקים של מדינות אחרות) אולי דווקא בגלל שהיא נתפסת כזכות טבעית של כל אדם.


בדומה למצב בנהיגה, גם בהורות, מציעים תומכי הרעיון, שאדם יוכל לעבור טיפול או ללמוד הורות ואז לנסות לעבור את המבחן שוב. הזכות להיבחן תהיה פתוחה לכל אדם, אבל הזכות להורות תינתן רק למי שעמד במבחן.


נניח שאנחנו מקבלים את הרעיון התיאורטי שזה יכול להיות נהדר שהורים יהיו רק אלה שיעברו מבחני התאמה ויעמדו בהם בהצלחה. מה יהיו הקריטריונים לפיהם נקבע שאדם מתאים להיות הורה? גם הפילוסוף לפולט, שהגה את הרעיון לתת רישיון להורים, התייחס לשאלה הזו. הוא טען שנוכל להשתמש במבחני ההתאמה שאנחנו עושים היום להורים לקראת אימוץ. הוא הוסיף והציע שנעשה פיילוט שבו נערוך את מבדקי ההתאמה תחילה לכולם מבלי לאכוף את הצורך ברישיון. כל מי שירצה יוכל להפוך להיות הורה. נשמור את תוצאות המבחנים בכספת סודית למשך עשר או עשרים שנה. ואז נבדוק מה באמת קרה. איזה אחוז מההורים שעמדו במבחן בהצלחה ואיזה אחוז מההורים שנכשלו בו הפכו בסופו של דבר להיות הורים מתעללים? כך נוכל, בעוד עשרים שנה, לדעת האם הקריטריונים שבחרנו הם אכן מדויקים. מה דעתכם? אין ספק שמדובר ברעיון יצירתי ומקורי מאוד.


ההורות המודרנית היא מורכבת עבור רבים. בעבר היה קל יותר להיות הורים. הילדים היו הרבה יותר צייתנים כי ההורות הייתה הרבה יותר כוחנית וסמכותנית. היום הילד הוא המרכז, הבית מתנהל סביבו. הילדים הם דמוקרטיים, הם מביעים את דעתם ובדרך כלל לא חשים ייראה כלפי ההורים. יש בזה גם הרבה טוב. הורים היום שמים לב לרגשות ולצרכים של הילדים. ילדים בעלי צרכים מיוחדים מקבלים היום הרבה יותר מבעבר תמיכה, עזרה וטיפול מותאם לצרכים שלהם. אבל המון הורים חשים חסרי אונים, לא מצליחים להשיג את שיתוף הפעולה של הילדים בחיי היומיום בבית ונוקטים בטעות בענישה כוחנית ובצעקות במקום בדרכי נועם. הורים רבים אחרים מתקשים להציב גבולות לילדים, חוששים להכניס את הילדים למצוקה ומייצרים מצבים מהם הילדים לומדים בטעות שהכל מגיע להם ומתקשים בהמשך להסתדר בחברה. וכמובן גם היום, כמו בעבר, יש גם הורים מתעללים שמכים, פוגעים או מזניחים את ילדיהם.


אני לא חושבת שעלינו להתנות הורות במבחני התאמה, כיוון שאני מאמינה שהדבר ינוצל לרעה על ידי המערכת לקביעת קריטריונים שיפלו את כל מי שמופלים כיום גם ככה בחברה שלנו: הומואים ולסביות, עולים חדשים, מזרחיים, ערבים ועוד. אבל אולי נוכל, במקום הדרישה לעמוד במבחני הוצאת רישיון, להסתפק בדרישה לעבור הכשרה להורות? המדינה תוכל להציע לכל אדם שעומד להיות הורה לעבור הדרכת הורים. כך אנשים יוכלו ללמוד ולקבל כלים שיוכלו לעזור להם להיות הורים טובים יותר. מה דעתכם?


היכנסו לקרוא על הצבת גבולות לילדים.


חולמים להיות מטפלים וללמד זוגות איך להחזיר את השמחה הביתה? בואו להגשים את החלום:

לפרטים על קורס הייעוץ הזוגי - היכנסו לכאן 

לפרטים על קורס הייעוץ המשפחתי - היכנסו לכאן.


bottom of page