top of page

מאמרים

תבואי בטוב - תקבלי טוב!

גיא ורונית ביחד כבר שנתיים. רבים בלי סוף. 'היא יודעת כמה אני לא אוהב את זה ובכל זאת רבה איתי באסמסים,' הוא מספר לי בקליניקה. 'אני באמצע העבודה,' הוא ממשיך, 'והיא יורה עליי הודעות. אלף פעם כבר ביקשתי ממנה שלא נריב דרך הודעות, אבוא הביתה בערב ונמשיך בבית, אבל היא ממשיכה'.

קובי ואפרת, לעומתם, נשואים כבר 15 שנה ויש להם שלושה ילדים. גם אצלם התחילו ריבים לאחרונה. 'היא מדברת אלי בתוקפנות אז ברור שאני לא אהיה נחמד אליה,' קובי משתף ומוסיף, 'אני אומר לה שוב ושוב: תבואי בטוב – תקבלי טוב'.

גם גיא וגם קובי הם גברים שנחשבים מוצלחים. קובי מנהל בכיר בהייטק. יש תחתיו עובדים רבים שהוא מנהל. הוא מביא משכורת גבוהה הביתה. הוא אבא טוב ומשקיע. איש משפחה שכזה. גיא עוד בתחילת הדרך. מסיים תואר בהנדסה וחולם על עסק עצמאי. גם הוא נראה כמו הגבר שכל בחורה הייתה שמחה להביא הביתה, שיכיר את ההורים.

אז איך קורה שגברים כאלה מוצאים את עצמם רבים שוב ושוב את אותו הריב? מרגישים חלשים וחסרי אונים מול הריבים היומיומיים בבית? אני פוגשת גם נשים כאלה. נשים מצליחות שעושות קריירה, אימהות נהדרות לילדים. ופתאום, מול הריבים עם בן הזוג (או בת הזוג) הן נהיות חלשות וחסרות אונים. אורנה, למשל, סיפרה לי השבוע על ריב נוראי שהתפרץ בינה לבין בן הזוג שלה באחד הבקרים, כשהוא איחר לעבודה והיה עצבני במיוחד ורב עם הבת, בת ה17, ואז התחיל צועק על כולם וגם עליה.

אז נכון, אם אתם רבים בלי סוף – כדאי לבוא לטיפול זוגי. אבל בינתיים, הנה חומר למחשבה – אדם צועק עליכם בלי סיבה מוצדקת, האם תהיו חזקים יותר או חלשים יותר אם תצעקו עליו בחזרה? מכירים את זה שדווקא מי ששותק או שמגיב בשקט נתפס עוצמתי יותר? עוצמה לא תמיד צריכה לבוא לידי ביטוי בצעקות או בריב.

גיא ביקש כבר אלף פעם שרונית לא תריב איתו באסמסים. אם יצא לעבודה והיא כועסת עליו, הוא מעדיף שידברו על זה בשקט כשיחזור הביתה, פנים אל פנים. 'מה יקרה אם לא תענה לה?' אני שואלת אותו. הוא מופתע מהרעיון וטוען שהיא תכעס עוד יותר. אולי הוא צודק. ועדיין, אם קשה לך לנהל ריב בהודעות אסמס, חשוב שתשמור על הגבולות שלך ותסרב לנהל ריב בהודעות אסמס. כשתגיע הביתה תוכל להציע לה חיבוק, לבקש את סליחתה ולהגיד לה, שאתה מבין שזה היה לה קשה, אבל שלא נוח לך לנהל שיחה בהודעות ותשמח, אם היא רוצה, שתדברו על הדברים עכשיו, פנים אל פנים. חשוב שתכיר בכך שהדפת אותה במשך היום. תהיה אמפתי לכאב שנגרם לה, תביע צער אמיתי על כך. אבל על הגבולות של עצמך רק אתה אחראי לשמור.

אני אוהבת לדמות את זה לספינה. כל אחד מאיתנו נוהג בספינת החיים שלו. ואנחנו מחזיקים את ההגה של עצמנו. כשמישהו מבקש מאיתנו לעשות משהו שחוצה לנו את הגבולות האישיים – חשוב שנדע לסרב. אין צורך להיות תוקפנים או רעים. אפשר לסרב בחיבה, בחיוך, בחיבוק. אדם ששומר לעצמו על הגבולות שלו – מחזיק את ההגה בספינת חייו ומכוון אותה היטב קדימה. אדם שנותן לאחר לחצות לו את הקווים האדומים – כאילו נתן לו את ההגה והציע לו לנהוג במקומו והרשה לו להסיט את הספינה אל הסלעים, ולגרום לה שתעלה על שרטון. כך למשל קורה לאורנה, כשבן הזוג שלה מתחיל לצעוק עליה בבוקר. אורנה התעוררה באותו בוקר ותכננה לעצמה סדר יום שלא כלל ריב עם בן הזוג שלה. אם היא צועקת בחזרה, היא בעצם נותנת לו להכתיב לה את סדר היום שלה, ולהחליט עבורה שהבוקר בלו"ז שלה יהיה ריב.

כך גם גיא נותן לרונית, זוגתו, את ההגה של ספינת חייו ומסכים להיכנס לריב באסמסים, למרות שאלף פעם כבר הסביר לה ולעצמו שלא רוצה בכך. כשקובי אומר 'אם תבואי בטוב – תקבלי טוב', גם הוא נותן את ההגה של ספינת חייו לזוגתו. היא תקבע והיא תחליט אם יהיה לנו נעים הערב בבית ביחד או נריב. זו עמדה של חולשה. כך לא מתנהג אדם חזק, שמחזיק את ההגה של ספינת חייו ומנווט אותה לאן שהוא חפץ (למשל לאזור נטול ריבים).


הרבה אנשים חוששים שהם 'יוצאים חלשים' אם הם לא כועסים בחזרה, תוקפים בחזרה, עונים. אבל האמת היא שאנשים מרגישים חלשים דווקא אחרי ריבים בהם הם נגררו לצעקות, התפרצו והגיבו בכעס. ורובם מרגישים הרבה יותר עוצמתיים דווקא אם בחרו להיות שקטים. אפשר ממש לא להגיב ואפשר גם לבחור להגיב בקטן. גיא, למשל, יכול לכתוב לרונית אסמס קצר שמביע צער ואומר שנמשיך לדבר על זה בבית. ומאז לא לענות יותר להודעות. אורנה יכולה לומר לבן זוגה הצועק (בטון שקט ולא כעוס) שהיא מבינה שקשה לו, אבל היא לא פנויה עכשיו לזה כי היא עסוקה בהתארגנויות הבוקר, ותשמח לדבר על כך יותר מאוחר. ומה דעתכם על הרעיון המהפכני הבא? קובי יכול להחליט שגם אם זוגתו, מסיבה כלשהי לא מצליחה כרגע לבוא אליו בטוב, הוא מתעקש לבוא בטוב. לא סתם להתעלם אלא ביוזמתו לבוא בטוב, כי קובי חולם על בית שבו באים בטוב, מחייכים, מחבקים ואומרים מילים של אהבה. הדרך לשם היא להעז להחזיק את ההגה של ספינת חייו ולהגשים את החלום שלו – לחייך, לחבק ולומר מילים של אהבה. רוב בני הזוג שניסו לעשות ככה – גילו פתאום שגם בן או בת הזוג שמולם באים בטוב.

אז תחזיקו את ההגה בספינת החיים שלכם ו... נסו את זה בבית.


לקריאה על יציאה מדפוסי ריצוי - היכנסו לכאן.


גם אתם חולמים להיות מטפלים וללוות זוגות בחזרה אל האהבה והשמחה? היכנסו לכאן ובואו להגשים את החלום.



Comments


bottom of page