top of page

מאמרים

כמה זמן מסך זה בסדר בזוגיות?

'הוא לא מרים עיניים מהמסך'

'אני נוהג והיא כל הזמן בטלפון שלה'

מכירים את זה? זו אחת התלונות הכי שכיחות בקליניקות לטיפול זוגי. יש משהו נורא מעליב כשהפרטנר שלנו מתעמק במסך הסלולרי. אנשים באמת מרגישים כאילו הם ננטשים, כאילו הם לא מעניינים. זו לגמרי חוויית דחייה.


אין כאן עניין מגדרי. גברים ונשים מתמכרים באותה מידה למכשירים הסלולריים שלהם וגם נעלבים באותה מידה כשהפרטנר שלהם לא מרים עיניים מהמסך. אז זה לא בגלל שהוא גבר וזה לא בגלל שהיא אישה. יש משהו באמת ממכר במסכים. כולנו מדי פעם מאבדים תחושה של זמן כשאנחנו צוללים לדפדוף אקראי ברשתות החברתיות, בחדשות, בספר דיגיטלי או במשחק כלשהו.


אם בני הזוג שלכם נעלבים מכם ומתלוננים שאתם בסלולרי יותר מדי:


בואו ננסה להבין למה זה כל כך מעליב את בני הזוג שלכם. הרי גם הם שוקעים מדי פעם במסך וגם הם מתמכרים לזה. וגם אם הם פחות בזה, הם רואים סביבם שזו תופעה חברתית נפוצה ולא קשורה בכלל אליהם.


הסיבה שהתופעה הזו כל כך מעליבה לא קשורה בהכרח למה שקורה באותו רגע ספציפי. הרי בני הזוג שלכם נעלבים לפעמים כבר ברגע שבו את או אתה מרימים את הסלולרי שלכם. זה לא ששקעתם במסך למשך שעה ארוכה. רק נגעתם בו וכבר הפרטנר שלכם מתכווץ בעלבון. לפעמים אפילו בלי שנגעתם, כשרק נדמה להם שאתם עומדים לגעת. העלבון כבר שם מראש. למה זה קורה?

כשבני הזוג שקועים בסלולרי זה מעליב. כמה זמן מסך בזוגיות נחשב טוב?

תשאלו את עצמכם - עד כמה בני הזוג שלכם מרגישים שהם אהובים, מוערכים וטובים בעיניכם? האם ביומיום שלכם, בשגרת החיים הרגילה שלכם, לא כשאתם באמצע ריב, סתם ככה, ביומיום הרגיל – האם הם מרגישים שהם משמחים אתכם? שאתם רוצים בקרבתם? שאתם מתעניינים בהם?

אם בני הזוג שלנו לא מרגישים שהם משמחים אותנו וטובים בעיננו יהיה להם מאוד קשה להרגיש נינוחים כשאנחנו שוקעים במסך. חוויית הדחייה הרגעית הזו מצטרפת לתחושת הדחייה הכללית שלהם ומעצימה אותה מאוד.

כשאנחנו מפחדים המוח שלנו, באופן לא מודע, נוטה לחפש הוכחות בשטח שיצדיקו את הפחד. אם בני הזוג שלכם מפחדים שאתם לא באמת אוהבים אותם, מעריכים אותם ומתעניינים בהם, הם יחפשו אתכם על כל דבר. זה לא בגלל קטנוניות. זה בגלל שהפחדים הלא מודעים גורמים להם להיאחז בכל סימן קטן בשטח ולחפש הוכחות שיצדיקו (ובתקווה – יפריכו) את הפחד.


אם זה המצב אצלכם בבית חפשו דרכים יצירתיות לגרום לבני הזוג שלכם להרגיש אהובים ומוערכים. הקדישו להם זמן שבו אתם פנויים מעבודה, מטיפול בילדים, ממטלות הבית ומהסלולרי כמובן. זה לא חייב להיות חופשה של שבוע או יום שלם. זה יכול להיות שעה או שעתיים, שקבעתם מראש. הרעיפו חיבה במילים טובות, מחמאות, מגע אוהב. השקיעו במחוות חיבה יפות ביומיום שלכם. והכי חשוב – הפסיקו להתלונן ולהעביר ביקורת. ביקורת ותלונות לא יובילו לשינוי שרציתם ורק יגרמו לבני הזוג שלכם להרגיש עוד יותר דחויים.


בנוסף נסו לדבר על הפיל שבאמצע החדר. בני הזוג שלכם רואים כשאתם מרימים את הסלולרי שלכם, גם אם נדמה לכם שתוכלו לעשות את זה בסתר, לקחת את המכשיר לשירותים או לחדר השני, זה לא באמת ייעלם מעיניהם ורק תגרמו להם להיות יותר דרוכים ופגועים. נסו לעשות בדיוק הפוך, נסו לומר להם כשאתם ניגשים אל המכשיר ותתחמו את זה בזמן. תוכלו לומר להם שאתם זקוקים כעת לחצי שעה (או שעה? כמה שאתם באמת צריכים) בסלולרי ושאחר כך תשמחו להיות איתם, וכוונו לעצמכם תזכורת, כדי שבזמן שהבטחתם אכן תהיו שוב פנויים וקשובים אליהם.


אם אבד ביניכם האמון - המתח סביב הסלולרי עלול להיות הרבה יותר קשה. אם זה המצב – פנו לטיפול זוגי. אמון אפשר לשקם, זה לוקח זמן, אבל זה לגמרי אפשרי (לקריאה נוספת על שיקום אמון שנשבר – היכנסו לכאן).


אם זה אתם שנעלבים מכך שבני הזוג שלכם שקועים במסך:


נסו לבחון את עצמכם, מה קורה כשהם כבר מרימים סוף סוף עיניים מהמסך? האם הם זוכים לראות חיוך? לשמוע מילה טובה? לקבל ליטוף או חיבוק? לקבל זמן זוגי איכותי אתכם? או שהם יקבלו ברוב המקרים תלונות, ביקורת, האשמות או דממה של ריחוק?


אם בני הזוג שלכם מאמינים שהם יחטפו ביקורת או ריחוק הם פחות ופחות ירימו את העיניים מהמסך. אף אחד לא רוצה להרגיש מואשם או דחוי. יתכן שיש לכם הצדקות ואתם לא אשמים שזו המציאות אצלכם בבית ועדיין, אם אתם רוצים שבני הזוג שלכם יניחו בצד את הסלולרי ויהיו פנויים אליכם נסו לגרום להם להרגיש שזה יהיה מתגמל. חייכו אליהם, הרעיפו מחמאות, מגע ומחוות של חיבה. ונסו לשים בצד את התלונות והביקורת.


ומעבר לכל זה – בואו נחשוב מה אפשר לעשות עם ההתמכרות למסכים. רוב האנשים מכורים היום למסך. יש בזה גם הרבה דברים טובים. אנשים עושים דברים מדהימים כשהם שקועים במסך, יש שם גם אינטראקציות עם חברים ומשפחה, יש ספרי קריאה, סרטים והמון חומר ללמוד, יש גם ערך לשיטוט אקראי ברשתות השונות. אנשים מרגישים שהם 'מנקים את הראש' ככה, במיוחד בתום יום עבודה מתיש.

היא לא מרימה עיניים מהמסך והוא נעלב וחווה דחייה

אבל יש גם המון התמכרות והרבה אנשים מתקשים לעצור. אם קשה לכם להניח את המכשיר תוכלו לכוון לעצמכם טיימר בכל פעם שאתם ניגשים אליו וכך תוכלו להשיג שליטה על הזמנים שאתם חיים בתוך מסך (מצבים חמורים יותר של התמכרות מצריכים טיפול רגשי).


צרו לעצמכם זמני מסך זוגיים


אחד הדברים שעוזרים לזוגות בענייני מסכים הוא לחפש דברים שיוכלו לעשות שם יחד. למשל ללמוד יחד קורס שהוא אונליין, ללמוד יחד שפה ב"דואולינגו", לעקוב אחד אחרי השני ברשת חברתית, שחקו משחק רשת יחד, תזמינו זה את זו לראות יחד מופע סטנד-אפ ביוטיוב. תוכלו גם לתכנן יחד את החופשה הבאה (גם אם אין תקציב או אין אפשרות בכלל לנסוע, לחלום תמיד אפשר), חפשו תמונות של המקום אליו תרצו לנסוע, פנטזו יחד מה תעשו שם ותקראו יחד על המקום.


אם עובד לכם טוב לתקשר בהתכתבות תוכלו לשלוח תמונות, לשוחח בוידאו או להתכתב גם כששניכם בבית. תוכלי ללכת לחדר השני ולשלוח לו תמונה, תוכל לצאת אל המרפסת ולשלוח לה משם הודעה. יש זוגות שמתכתבים בצ'אט כששניהם שוכבים זה לצד זה במיטה או על הספה. למה לא להכניס יצירתיות? תעזו להכניס שובבות ומשחקיות אל תוך הקשר שלכם. נסי לדמיין שהוא המאהב שלך, נסה לדמיין שהיא המאהבת שלך, או שאתם בני 17 ואתם בזוגיות טרייה – איך היית מדברת אליו? כמה היית מחייכת? מה היית כותב לה באמצע יום העבודה? איך היית מגיבה? ולהיפך.


גם בוואטסאפ תוכלו לפתוח לעצמכם קבוצה זוגית שמיועדת לפלירטוטים, מחמאות, הזמנות לדייטים ותמונות מצחיקות. קבוצה שנפרדת מהתכתבויות הוואטסאפ היומיומיות שקשורות למטלות ,רשימות קניות, משימות שקשורות לילדים וכדומה.


מסכים יכולים להביא אל חיינו גם המון דברים טובים. חשוב שנפסיק לפחד מזה כל כך. אבל בתוך הקשר, אם אתם מרגישים שהסלולרי הוא טריגר לריבים ביניכם, נסו לצמצם את הזמנים בהם אתם שקועים במסך. תכננו את סדר היום כך שגם יהיו לכם זמני מסך מספיקים לכל מה שאתם עושים שם וגם זמנים בהם אתם פנויים, קשובים ונראים באמת מתעניינים בבני הזוג שלכם. הקשר ביניכם הוא כמו פרח שזקוק לטיפוח יומיומי. אם תטפחו את הקשר ותשקיעו בו – תוכלו ליהנות ממנו לאורך שנים ארוכות.

נסו את זה בבית.

 

לקריאה נוספת על זוגיות טובה ארוכת שנים – היכנסו לכאן.


גם אתם חולמים להיות מטפלים וללמד איך להחזיר את השמחה הביתה? בואו להגשים את החלום:

לפרטים על לימודי ייעוץ משפחתי (לימודי הדרכת הורים) - היכנסו לכאן.

לפרטים על לימודי ייעוץ זוגי - היכנסו לכאן 

Comments


bottom of page