top of page

מאמרים

'הוא אוטיסט', 'היא סתם היסטרית'

'היא היסטרית,' הוא מספר על זוגתו, 'מכל שטות היא עושה דרמה'. 'נראה לי שזו פתולוגיה שהוא קיבל מאמא שלו,' היא מנתחת את בן הזוג שלה. 'הוא אוטיסט,' 'היא קטנונית,' 'הוא בטוח על הרצף'. אני שומעת ניתוחים פסיכולוגיים שכאלה יומיום. בני זוג שנמצאים במשבר או בתקופה של קושי זוגי הרבה פעמים מנסים להיצמד להגדרות פתולוגיות לגבי בני הזוג שלהם, בתקווה שכך ימצאו הסבר לאסון הזוגי שפוקד אותם.

לרוב הזוגות יש צורך למצוא הסברים רציונליים למה שקרה להם. הם הרי חלמו שלהם זה לא יקרה. כשעמדו מתחת לחופה הם האמינו שהם יהיו היוצאים מן הכלל, שיצליחו לנצח את הסטטיסטיקה, לא יתנו לאהבה שלהם לדעוך ולא יריבו על שטויות. והנה, גם הם מוצאים את עצמם כאובים, פגועים, כועסים ומרוחקים. הם מקווים שאם הם ימצאו הסבר פתולוגי שכזה – זה ירגיע אותם, שהם לא אשמים במה שקרה, שהנסיבות הובילו אותם למצב הקשה הזה. זה צורך טבעי.

הם מתקשרים אלי ומבקשים לבוא לטיפול זוגי. בפגישה הראשונה, ולפעמים כבר בשיחת הטלפון המקדימה, הם מבקשים לציין בפניי שהם חושדים שיש כאן פתולוגיה פסיכולוגית, משהו על הרצף האוטיסטי או סימפטום שדורש טיפול פסיכיאטרי. הם מבקשים לבוא כדי שאאשר להם את האבחנה ואציל אותם מהמצב.


העניין הוא שברוב המקרים לא מדובר בפתולוגיה פסיכולוגית. מדובר באדם שקשה לו. מדובר באדם שלא מצליח, בכלים הרגשיים שזמינים לו כרגע, להתנהג אחרת.

ואיך אפשר לדעת? נסו לשאול את עצמכם ברגע של כנות, מתי לאחרונה הפרטנר הזה שלכם ראה מכם חיוך? מבט שיש בו הערכה? מבט שיש בו חיבה?


יתכן שאתם נמצאים כבר זמן מה בעצמכם במרה שחורה. יתכן שגם אתם בעצמכם פגועים וכאובים. אם כך הדבר, אתם לא אשמים שלא הצלחתם להביט עליו במבט שיש בו חיבה והערכה.

אבל גם אם יש לכם הסברים מדויקים ומוצדקים מדוע לא יכולתם להביט עליו בטוב, זה עדיין לא משנה את העובדה המצערת שכבר זמן רב הוא לא זכה לקבל מבט של חיבה, חיוך והערכה.


וכולנו, כשאנחנו לא עטופים בחיבה, בהערכה, ברוך, לכולנו קשה להישאר רגועים, ורובינו נתנהג התנהגויות שעלולות מהצד להיראות כאילו יש בהן פתולוגיה פסיכולוגית.


בעיני, פחות מעניין להתעסק בשאלה מי אשם במה שקרה. ויותר מעניין להיות בסקרנות לשאלה החשובה באמת: האם יש עניין מצד בני הזוג לתקן את המצב? האם יש מוכנות לתת צ'אנס אמיתי לשינוי?


אם התשובה היא כן – כדאי לבוא לטיפול זוגי. ובינתיים, עד שזה יקרה, נסו לחייך אל בן הזוג שלכם (שנראה לכם על הרצף או היסטרי או סובל מפתולוגיה כלשהי). נסו להביט עליו בשבוע הקרוב במבט שרואה את היופי שבו, מבט שרואה במה הוא טוב, במה הוא מצליח, במה אפשר להתגאות בו. אתם תראו שהשינוי יקרה מאוד מהר.


נסו את זה בבית.


לקריאה נוספת על בעיות בזוגיות - היכנסו לכאן. גם אתם חולמים להיות מטפלים וללוות זוגות בחזרה אל השמחה, האהבה והתשוקה? היכנסו לכאן ובואו להגשים את החלום.

Comments


bottom of page